Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία ενημερώνει τα μέλη της με ανακοινώσεις σχετικά με τη διοργάνωση του ετήσιου Συμποσίου και την προετοιμασία του Δελτίου, καθώς και για άλλες προσεχείς δράσεις της.


Επίσης, αποστέλλει στα μέλη και τους φίλους της τακτικές ενημερώσεις διά του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με βάση τον ηλεκτρονικό της κατάλογο, σχετικά με διαλέξεις, συνέδρια, εκθέσεις, υποτροφίες και άλλα θέματα που εμπίπτουν στο αντικείμενό της.

Για την λήψη των ενημερώσεων αυτών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: XAE.ANAKOINOSEIS@gmail.com

Τριήμερη εκδρομή στα βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας διοργανώνει τριήμερη εκδρομή στα βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας 15 έως και 17 Ιουνίου 2018.

H Xριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία διοργανώνει με τη συνδρομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας μία τριήμερη περιήγηση σε μνημεία του μεσσηνιακού κάμπου και της δυτικής (μεσσηνιακής) Μάνης. Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι η γνωριμία με μία σειρά σημαντικών έργων της ναοδομίας και της εντοίχιας ζωγραφικής των μέσων και ύστερων βυζαντινών χρόνων κυρίως. Τον άξονα της περιήγησής μας συνιστούν μνημεία στα οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκαν συστηματικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που επιμελήθηκε και εκτέλεσε η Εφορεία. Με τον τρόπο αυτό, επιθυμούμε παράλληλα να αναδείξουμε τη συνεχιζόμενη, θεμελιώδη συμβολή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην έρευνα, μελέτη, διάσωση και αποκατάσταση του μνημειακού πλούτου της χώρας μας και την απόδοσή του στην κοινωνία.

 

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της εκδρομής

 

Ανακοίνωση υποβολής προτάσεων ειδικού θέματος για το επόμενο 39ο Συμπόσιο ΧΑΕ (2019)

 

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εν όψει της επιλογής του ειδικού θέματος για το επόμενο Συμπόσιο της ΧΑΕ (Μάιος 2019), σας παρακαλούμε να μας στείλετε έως τις 21 Ιουνίου 2018, εφόσον το επιθυμείτε, τις προτάσεις σας (τίτλος συνοδευόμενος από μία μικρή επεξηγηματική παράγραφο, προκειμένου να συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου

Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΧΑΕ

 

Ανακοίνωση παράτασης υποβολής άρθρων για τον Μ' τόμο ΔΧΑΕ (2019)

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μετά από παράκληση ικανού αριθμού συναδέλφων, αποφάσισε να δοθεί εκτάκτως μικρή παράταση για την υποβολή μελετών προκειμένου να περιληφθούν στον Μ' / 40ό τόμο του ΔΧΑΕ (2019). Ως καταληκτήρια ημερομηνία ορίσθηκε η 11η Ιουνίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή πρέπει να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Δελτίου: https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/deltion/announcement/view/133.

Πρόγραμμα 38ου Συμποσίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης (2018)

 

 

Το 38ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 11 έως 13 Μαΐου 2018. Το ειδικό θέμα που θα απασχολήσει το 38ο Συμπόσιο της ΧΑΕ κατά τη μία από τις τρεις ημέρες της διάρκειάς του είναι: «Αναζητώντας τη θέση του «άλλου» στο Βυζάντιο: υλικά τεκμήρια και καλλιτεχνικές εκφάνσεις της παρουσίας αλλόφυλων και αλλόθρησκων στη βυζαντινή επικράτεια».

 

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του 38ου συμποσίου

See in more details the programme of 38th Symposium

Εκδρομή ΧΑΕ στην Αργολίδα

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στο νέο βυζαντινό μουσείο της Αργολίδας το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της Εκδρομής

Πρόσκληση υποβολής μελετών για δημοσίευση στον 40ο/Μ' τόμο του ΔΧΑΕ (2019)

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποφάσισε να προβεί στην προετοιμασία του Μ΄/40ού τόμου του Δελτίου της ΧΑΕ (Μάιος 2019) με την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν οι πόροι για την έγκαιρη εκτύπωσή του.

Στον τόμο, μπορούν να υποβληθούν προς δημοσίευση πρωτότυπες μελέτες στο πεδίο της βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά την Εγκύκλιο

Εγκύκλιος 38ου Συμποσίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης (2018)

 

 

Το 38ο Ετήσιο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης και Αρχαιολογίας, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 11 έως 13 Μαίου του 2018.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά την Εγκύκλιο.

Πρόσκληση για συνεργασίες στον 39ο/ΛΘ' τόμο του ΔΧΑΕ (2018)

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί στην προετοιμασία του ΛΘ'/39ου τόμου του Δελτίου της ΧΑΕ (2018), παρά το γεγονός ότι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση της Εταιρείας δεν μπορεί να εγγυηθεί την έγκαιρη εκτύπωση του, με την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι.

 

Δείτε εδώ αναλυτικά την Εγκύκλιο

Δωρεά βιβλίων στη ΧΑΕ από το ζεύγος Koch

 

 

Το ζεύγος των Γερμανών καθηγητών Heidemarie και Guntram Koch δώρισαν στη ΧΑΕ 150 νέα βιβλία τα οποία παραχωρήθηκαν στη συνέχεια στη Βιβλιοθήκη του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά το ζεύγος Koch για τη δωρεά.

Παρακάτω ακολουθεί λίστα των βιβλιών ανά Έτος και Μήνα:

Μάρτιος 2017

Αύγουστος 2017

Ιανουάριος 2018

Φεβρουάριος 2018

Πρόσκληση σε διάλεξη της κ. Sharon Gerstel

 

 

Πρόσκληση σε διάλεξη της κα. Sharon Gerstel,καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του Πανεπιστημίου της California, Los Angeles, που θα δοθεί στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (CotsenHall), οδός  Αναπήρων Πολέμου 9, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00. Συνδιοργάνωση ΧΑΕ και Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Θέμα διάλεξης: Ecclesiastical Soundscapes of ByzantineThessaloniki. A Transdisciplinary Project.

 

Πρόσκληση διάλεξης

Αναζήτηση